Hra mi nechce naběhnout. Vždy po kliknutí na zástupce hry na mě vyskočí hláška "Cannot open file "fsgame.ltx". Check your working folder."Většinou pomáhá vytvoření zástupce na plochu a spouštění hry přímo přes něj. Pokud by předchozí rada nepomohla, otevřete Notepad (Poznámkový blok) a napište do něj
start bin\xrengine. Pak už jenom stačí si soubor uložit (název si zvolte sami) s příponou .bat do hlavní složky s hrou a tu zapínejte právě přes tenhle soubor - v případě problémů si jej můžete stáhnout
odtud. Pokud byste dali přednost spouštění hry z plochy, stačí si vytvořit zástupce, odkazujícího právě na nově vytvořený *.bat soubor a změnit mu ikonu.
Kovalski v Pripjati mi po prozkoumání podzemní laboratoře nechce dát další úkol a hra se zasekne - je nějaká možnost, jak se tomu vyhnout?Stačí se podívat na
následující stranu.
Proč nejde v nastavení grafiky přesunout posuvník u detailů textur na maximum?Jednoduše si otevřete user.ltx a na konci souboru přepište parametr
texture_lod 1 na
texture_lod 0. Změny uložte a hrajte. Soubor user.ltx najdete v následujícím adresáři:
Win XP: Sdílené dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Call of Pripyat
Win 7 nebo Vista: Users\Veřejné\Veřejné dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Call of Pripyat
Hru jsem si aktualizoval na verzi 1.6.02, ale po načtení pozice mi hned spadne. V logu je zmínka o chybě "Can't find variable splash1_hits_count in [wpn_knife]".Stačí si stáhnout
následující soubor a nakopírovat ho do adresáře gamedata\configs\weapons. Pokud tyhle složky nikde nemáte, stačí si je ručně vytvořit (nejdřív tedy složku gamedata, do ní pak configs a do ní nakonec složku weapons, kam patří i soubor z odkazu nahoře).
Ještě před spuštěním hry mě trápí hláška "Byl zaznamenán pokus použít emulační software. Vložte prosím disk, ke kterému máte licenci, vypněte emulační software a zkuste to znovu. Bude-li se chyba opakovat, stiskněte tlačítko "Hlášení o chybě" a výslednou zprávu odešlete oddělení technické podpory."Tato chyba se řešila na diskuzním fóru Cenegy, ale vzhledem k jeho kompletnímu odstavení kvůli redesignu webu se již nedá dohledat a proto je nutné postupovat následovně:
Znovu spusťte hru [nezapomeňte rovněž na to, že DVD musí být stále v mechanice] a jakmile se objeví varovná zpráva, klikněte na tlačítko "Hlášení o chybách". Po kliknutí se text změní a na druhém řádku od konce byste měli najít hardwarový klíč. Ten zašlete e-mailem přímo na
technickou podporu Cenegy. Od vygenerování hlášení o chybě však nesmíte hru znovu spustit, jinak by se hardwarový klíč změnil a hra by nešla aktivovat!
1] Jako ohon jsem si koupil originálku, ale ta má zas nějakou pofidérní DRM ochranu s omezeným počtem aktivací. Jak na to? Kde se mám o tomhle neřádu něco dozvědět?Vždycky platilo, že platící zákazník bude mít potíže a díky svojí ochotě zaplatit se mu dostane odměny leda v tom, že mu distributor hodí nějakou tu větev pod nohy (a Cenega tohle dělá zvlášť ráda). Mohl by Vám ale pomoci tento návod:
Citácia:
Pro aktivaci hry je zapotřebí připojení k internetu. Při prvním spuštění hry bude uživatel požádán o zadání aktivačního kódu, který se nachází na obalu tohoto manuálu. Hra bude aktivována do té doby, než dojde ke změně hardwaru či k přeinstalování Windows; v takovém případě hra zažádá o novou aktivaci. Pokud chcete změnit hardware počítače, aniž byste přišli o aktivaci, je zapotřebí hru nejprve deaktivovat, poté změnit hardware a následně hru znovu aktivovat. Tento postup je důležitý, protože počet aktivací je omezen
Víc informací najdete
v následujícím tématu.
2] Kde mám najít kalibrační sady pro techniky?Existují celkem tři verze a najdete je roztroušené ve všech třech lokacích - jejich přesné pozice najdete
na následující mapě (za tu můžete poděkovat Stanleymu).
3] Nikdo mě nechce vzít do Pripjatě. Proč? Nelíbím se snad průvodci?Hlavně je potřeba získat oblek s uzavřeným systémem dýchání - což je například SEVA oblek. Hra by o jeho nutnosti měla sama informovat a pak už stačí jen dojít k překupníkovi na stalkerské základně v Janově, který ji s trochou štěstí bude mít v sortimentu. Pak už jenom zbývá najít další společníky, kteří se s vámi na výpravu vydají.
4] V Zatonu mám prozkoumat helikoptéru na kopci, ale nedá se tam nijak dostat. Co mám dělat?Řešení je jednodušší, než by se zdálo - stačí zajít za Noem do jeho člunu a zeptat se ho právě na tenhle vrtulník.
5] Kardan mi dal za úkol najít jeho dva kamarády. No jo, ale kde jsou?Oba jde najít v okolí Skadovsku. K jednomu budete muset vážit cestu do podzemí, linoucí se přímo pod vypálenou vesnicí, toho dalšího najdete kousek od anomálie, co nejde jenom tak minout. Malá nápověda - je v okolí BIS areálu/stanice Kruh.
6] Našel jsem v Pripjati Gauss pušku, se kterou jsem chtěl vymlátit celou Zónu - jenže je poškozená, nikdo mi ji nechce opravit a tak ji budu muset podle příběhu někomu dát. Jenže komu?Sice je to paradoxní, ale jediná postava, co s Gausskou pohne, je Kardan ve vraku lodi Skadovsk (Zaton).
7] Mám zlikvidovat hnízdo upírů, ale postavy mě zase ženou najít nějakou plynovou bombu. Potíž je, že je v kontejneru a nejsou k němu klíče. Kde je hledat?Všechno co je třeba, je na mostě. Na něm je několik aut, ale teď stačí prohledat džípy. První džíp s kontejnerem a klíčem uvnitř je skoro na začátku mostu, k dalšímu klíči je potřeba dojít zespodu a prohledat bednu ve vraku auta přímo pod mostem. Teď se stačí vrátit k díře, kde stojí kdysi funkční náklaďák a BVP. V kabině náklaďáku je k mání dokumentace, na korbě pak bez obtíží najdete velkou plechovou krabici s toliko kýženým plynem a samopalem AKSU jako dárek.
8] Ta prokletá Oáza! Nemám ponětí, kde ji mám hledat. Našel jsem jenom nějakou podzemní část, kde je pár sloupů a z nich padá nějaká zvláštní třpytící se podivnost a navíc mě hra pořád teleportuje zpátky. Určitě to s Oázou bude mít nějakou souvislost, ale jakou?Stačí se podívat do následujícího
tématu.
9] Z okolí chladící věže v Jupiteru se ozvalo několik zpráv z vysílačky. Co mám dělat?Je potřeba mít u sebe detektor Svarog, což je modifikovaná verze Veresu. Ten získáte jedině tak, když od překupníka Sovy v Zatonu přijmete úkol spojený s vědci v Jupiteru. Až nadejde správná doba a najdete požadované tři Veresy, můžete je zanést Novikovovi. Po několika přechodech mezi Zatonem a Jupiterem se ozve Sova. Nastane ale malá komplikace, která Vás zavede za Beardem (barmanem na Skadovsku). Po krátké rozmluvě dostanete Svarog, se kterým konečně můžete jít zpátky do Jupiteru a prozkoumat celou oblast kolem chladící věže. Krom toho můžete s pomocí tohoto detektoru lokalizovat i další anomálie a hledat doposud nenaleznutelné artefakty.
10] Je někde mapa s výbavou? Když už GSCčko všude poházelo Enfieldy, Dragunovy a další, tak ať se aspoň tak nenaběhám...Stačí kliknout
sem.
11] Sebral jsem paměťový modul z bezpilotního vehiklu v Jupiteru a po odnesení k mechanikovi se mi na mapě objevily tři skrýše. Jedna z nich je i u cementárny, ale nic jsem tam nenašel. Kam mě to vlastně směřuje?Cementárnu je potřeba obejít a sejít až pod trosky mostu. Odtud už další cestu určitě najdete sami.
12] Koupil jsem si od Šikuly pušku, ale dole ve Skadovsku mě zastavil Potížista a hned do mě začal šít, že ta zbraň je jeho. Šel jsem se proto zeptat Šikuly, co je na tom pravdy a když jsem se vrátil dolu, tak po Potížistovi nikde nebylo ani vidu, ani slechu. Údajně šel k přístavišti, ale tam bylo jenom pár banditů, co mě chtěli obrat.Samozřejmě jim výbavu nechávat nemusíte, stačí je postřílet a sebrat od velitele PDA. A co dál? Stačí jít do Janova, kde už Potížistu znovu potkáte. Po odchodu a následném návratu se však dočkáte jednoho nemilého překvapení, které však lze hodně rychle vyřešit. Chce to jenom promluvit si s okolními stalkery a vyzvědět, co dál dělat.
13] Chtěl jsem prozkoumat vrtulník SCAT-1, ale nějak nešikovně to vojáci píchli přímo doprostřed minového pole. Jak se přes něj dostat?Existuje hned několik možností - buďto se pomalu protáhnout podél pravého plotu, případně si pomoci házením šroubů. Tam, kde se ozve po dopadu zvuk, je i mina - tudíž na to místo rozhodně nešlapejte. Další možností je držet se výstražných značek, u kterých miny nejsou. Stejně tak pomůže všímat si tmavších ploch na zemi. I na nich je bezpečno.
14] Kousek od skladiště, kde banditi věznili Mitaje, jsem našel skupinu vojáků Monolitu - slíbil jsem jim pomoc, ale nemám sebemenší tušení, jak. V Janově je nikdo přijmout nechce.Je potřeba získat PDA velitele Povinnosti. To se nachází u chladící věže a má velmi úzkou spojitost se získáním modifikovaného detektoru Svarog (viz výše). S ním pak stačí prozkoumat okolí chladící věže, získat PDA a pak se rozhodnout, komu ho dát - buďto Svobodě a nebo Povinnosti. Podle toho se pak bude odvíjet dialog s velitelem konkrétní frakce (ať už to bude Loki jakožto zástupce Svobody nebo Šulga coby hlava Povinnosti). Stejně tak neuškodí, když prodáte buďto Svobodě nebo Povinnosti i Morganovo PDA ze Zatonu (mise, která následuje hned po obraně nebo útoku na stalkery ve vraku lodi Ševčenko).
15] Jak mám dosáhnout Freeplaye?Po finální sekvenci s odletem vrtulníků stačí v dialogovém okně s otázkou, zda chcete dál pokračovat, zvolit odpověď Ne. V tom případě se nepřehraje finální animace - pokud byste si to ale někdy v budoucnu rozmysleli a přeci jen chtěli ze Zóny odejít, stačí se vrátit do prádelny, kde měli vojáci základnu. Tady už budou čekat neutrálové včetně Garika, místního průvodce. U něj se pak objeví možnost k opuštění Zóny.
16] Pořád se tady mluví o tom, že se u Potížisty dá dobrat k ještě jednomu úkolu. Jak na to?Stačí splnit první úkol, spočívající v nalezení skrýše v Záporožci a pak si zajít objednat k Šikulovi nějakou lepší pušku. Jakmile ji dodá, ponechejte si ji v aktivním slotu a přistupte k Potížistovi. Ten Vás nařkne z krádeže a na výběr dostanete několik možností (můžete se pak ještě za Šikulou vrátit a vymámit z něj další informace). Jestliže Potížistovi zbraň nedáte a posléze se přesunete do Jupiteru, bude tam na Vás při další návštěvě Janova čekat překvapení úzce spojené s bednou na výbavu.
17] Během mise s hledáním ztracených stalkerů jsem se měl setkat s Tetřevem, ale ten někam zmizel. Kde ho najdu?Po návratu na Skadovsk už bude Tetřev ten tam. Zalezte proto na pár hodin do noclehárny a po probuzení by se měl úkol aktualizovat. Pak už jenom stačí dojít za Beardem a na Tetřeva se poptat u něj. Beard Vás pošle k přístavišti, kde už nebude problém zjistit, co dál.